fbpx

Inspiratie?

Published by Peter Goudkamp on

Wat doe je als fondsenwerver om inspiratie op te doen? Ga je bijvoorbeeld naar het IFC of misschien wel naar de AFP? Of lees je een inspirerend boek, bijvoorbeeld over Twitter of andere social media? Misschien ben je wel verslingerd aan TED, via de geweldige app die video’s van allerlei sprekers verzamelt en beschikbaar maakt. Ikzelf ging in ieder geval naar het Xnoizz Flevo Festival  (XNFF).

Wat is het XNFF? Wikipedia zegt dit: Het Xnoizz Flevo Festival is een Nederlands meerdaags openluchtfestival dat sinds 1978 jaarlijks in augustus wordt georganiseerd. Het festival profileert zich door haar christelijke identiteit en biedt de bezoekers een programma van livemuziek, sprekers, theater, cabaret, sport en film (voornamelijk de eerste drie). Het festival trekt elk jaar ongeveer tienduizend bezoekers, waarvan de meesten in de leeftijdscategorie 16-30 jaar.

Klinkt redelijk zweverig, toch? Een stuk of 10.000 jongeren die in de Heer zijn en bij elkaar gaan zitten, zal een buitenstaander denken. Maar ik heb er heel veel inspiratie opgedaan, Zowel voor mij persoonlijk, als voor mijn vakgebied.

Met mijn persoonlijke inspiratie zal ik je niet lastigvallen, maar wel met die op het gebied waar we allemaal werkzaam of actief zijn: de fondsenwerving.

Het XNFF trekt zoals gezegd elk jaar zo’n 10.000 zeer gemotiveerde jongeren. Waarom gemotiveerd? Omdat ze iets delen, namelijk het geloof. En dat zie je in bijna alles terugkomen: in de muziek (ook gewoon keiharde heavy metal, luister hier maar eens naar), in de workshops, in de hogescholen die zich promoten. Gemotiveerde jonge mensen die verschil willen maken in de wereld. En dus vraag je je af waarom er zo weinig goede doelen zijn? Want willen goede doelen ook niet juist dat verschil maken? Of worden die afgeschrikt door het feit dat het een “christelijk” festival is? Ik zag Open Doors, ik zag MAF Nederland, ik zag Dorcas en ik zag TEAR. Oh, en ook Amnesty wordt mij ingefluisterd door mijn dochter die meeleest. Maar dat is het al wel zo’n beetje (ik ben er vast wel een paar vergeten).

En dat begrijp ik dus niet helemaal. Want zijn wij als goede doelensector niet voortdurend op zoek naar nieuwe donateurs, naar een stevigere achterban? Naar mensen met het gevoel dat er verschil gemaakt moet worden? Nou, die vind je wel op XNFF.

En nu ga ik een stapje verder, want ik wil helemaal niet pleiten voor het keihard werven van donateurs op XNFF door een hele hoop goede doelen. Ik wil pleiten voor terug naar de basis. We zetten grote campagnes op, we geven geld uit aan social media strategieën en doen massale mailings. Allemaal logisch en allemaal mooi, maar zoals iedereen wel weet: “eerst de relatie, dan de donatie”. En dus begreep ik niet dat er zo weinig goede doelen waren. Bang voor de christenen? Het zal toch niet …

Laat je nou zien aan je potentiële achterban, vertel wat je doet, wees aanwezig waar zij zijn. En dan komt die gift echt wel. Ik geloof echt dat het werk allereerst gedaan moet worden door zeg maar “marketing en communicatie”. Laat zien waar jij verschil maakt. En de fondsenwerver loopt er dan bij wijze van spreken met het collectezakje achteraan.

Op het Xnoizz Flevo Festival gebeurde dat op zondagmorgen letterlijk: zo’n 10.000 mensen zaten daar op een drassig veld (soms onder paraplu’s, soms in de stralende zon), maar lieten wel hun hart en hun portemonnee spreken. Omdat ze verschil willen maken …

Categories: NLopinion

Peter Goudkamp

Who's Peter Goudkamp? Been working in Fundraising for several years, teamleader Fundraising @ the Dutch Protestant Church (Kerk in Actie!) for 6 years, coordinator for fundraising efforts for Pakistan in 2010 on behalf of the SHO. Since October 1st Director of Fundraising & Communication @ Dorcas. Loves challenges in fundraising, but also his motorbike, music and most of all his 2 kids!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *