fbpx

Giving Tuesday verdient jouw aandacht

Published by Cat O Broin on

Met veel dank aan de Resource Alliance en Salesforce vond op 26 oktober de online sessie over Giving Tuesday (=GT) plaats. Het is een wereldwijde dag van ‘goed doen’ en vind altijd plaats op 30 november. Theo van Hesen is een van de initiatief nemers van deze ‘vrijgevigheidsbeweging’ in Nederland in 2019 en in zijn presentatie vertelde hij over het grote succes ervan; in 2020 was de totale opbrengst van alle deelnemers al verdubbeld! Juist omdat het een wereldwijde dag is komt er van alle kanten publiciteit; met #givingtuesday doen meer dan 75 landen mee. In Nederland is het langzamerhand ook meer bekend; hier doen 13 % van de goede doelen mee.

Bij Atria, het Kennis instituut voor emancipatie en de vrouwengeschiedenis hebben ze intussen met veel succes de hastag GT gebruikt. Monique Spaan vertelde enthousiast over hun campagnes in 2019 ‘help Atria de kast uit’ en 2020 ‘Dolle Mina’ waarbij ze al lerend van de ervaring hun inkomen verdubbelden. Ze schreven zowel hun nieuwsbrief groep aan per email maar gebruikten ook actief Social Media en maakten tijdens de pandemie gebruik van het feit dat ‘online’ al lang geen raar woord meer was. Hun Dolle mina tour was online te zien als onderdeel van de campagne. Dat tezamen met het communicatie lawaai dat Giving Tuesday zelf al genereert resulteerde is een mooie opbrengt: meer giften en hogere giften.

Ook de Kolewa stichting gebruikt met succes de Giving Tuesday mogelijkheden. Kolewa biedt medische hulp aan kinderen in Indonesie en heeft een hele actieve en vooral trouwe achterban. Zij gebruiken Giving Tuesday om extra giften te generen. Syta Plantinga en Clara Waardenburg van het bestuur legden uit dat Kolewa in 2019 heel actief de donateurs die via GT hadden gegeven bedankten en dat dat zal resulteren in grotere giften. Dat is een bekend fenomeen dat niet genoeg gebruikt wordt; veel en hartelijk bedanken betekent vaker meer giften. Voor 2021 hebben ze een speciale Kolewa postzegel laten maken en die wordt aangeboden aan de vele donateurs maar ook aan de vrijwilligers en studenten die actief zijn voor de Kolewa Stichting. Mede dankzij de media drukte rondom Giving Tuesday hopen ze hier een mooie opbrengst uit te halen. Andrea Goezinne, de Product Marketing Manager EMEA van Salesforce had vanuit haar positie zes prachtige en vooral handige tips. Ze heeft vele verschillende organisaties voorbij zien komen met allerlei succesvol maar ook minder succesvolle actie en heeft haar gouden tips samengevat in een zogenaamd spiekbriefje, een cheat sheet. Download het Hier.

Giving Tuesday is echt een opkomend stukje gereedschap dat we als fondsenwervers kunnen toevoegen aan het arsenaal van fondsenwerf technieken. En zoals alles dat met aandacht gedaan wordt, mooier wordt zal je zien dat ook voor jouw goede doel Giving Tuesday een hele interessante toevoeging is of zal zijn.

Categories: Latest posts

34 Comments

krunkerio · November 17, 2021 at 16:51

This day of doing good was the brainchild of businesswoman and philanthropist Shari Arison and was launched in 2007 in just one country, Israel and it has grown tremendously over the years. The idea of giving back and helping others appeals to people of all ages around the world.

Wordle answer today · January 28, 2023 at 09:34

Your article is awesome. I enjoyed reading your article. This is really a great document for me. I’ve bookmarked it and I’m looking forward to reading new posts. Please continue to uphold!

moto x3m · April 11, 2023 at 16:12

Thank you for providing such useful information. I’ve been having trouble coming up with many questions about this topic. I’ll stick with you! moto x3m bike race game

slither io · May 24, 2023 at 08:24

I have read your post very carefully and I just want to say that the information you shared is really great and I have learned a lot from it.

mapquest driving directions · July 3, 2023 at 05:57

It’s great to hear that the hashtag GT has been used effectively at Atria to raise awareness about women’s history and emancipation. Monique Spaan’s talk about the impact of the “Help Atria out of the closet” and “Dolle Mina” campaigns must have been inspiring. It’s important to continue to support initiatives like these that promote equality and inclusivity.

Stumble guys · July 19, 2023 at 04:02

Online multiplayer battle royale game called Stumble Guys! Online races between up to 32 players feature frantic obstacle courses.

quordle game · July 26, 2023 at 08:23

Fantastic blog. Reading your articles was enjoyable. For me, this was a really enjoyable book. I have it bookmarked and am eager to read more things from it. Continue your wonderful effort!

bitlife · September 6, 2023 at 05:38

BitLife is a life simulation game in which users take control of a stranger’s life from beginning to end. It was released by Candy writer, a free app that, although not very famous on Google Play, has made a big impact on the gaming community.

dino game · October 3, 2023 at 03:03

Giving Tuesday is the day after Black Friday (for stores) and Cyber Monday (for online retailers). A worldwide day of good deeds. On this day, the emphasis is on giving rather than buying! Voordekunst is also taking part!

drift hunters · October 16, 2023 at 09:31

Hun Dolle mina tour was online te zien als onderdeel van de campagne.

poppy playtime · October 17, 2023 at 11:14

Thanks for letting us know this important information.

retro bowl college · November 13, 2023 at 02:34

We begonnen met een eigen festival, Broodje Noord, met muziek, dans en theater, dat veel bezoekers trok.

kadashika · January 8, 2024 at 09:36

The articles you provided were helpful to me, thank you.

quordle game · January 23, 2024 at 04:24

Impressive content; I will inform my acquaintances and encourage them to examine it. Thank you for your contribution! At your earliest convenience, please visit:

fnaf · February 1, 2024 at 01:38

Giving Tuesday is an inspirational day that encourages people to do something good for others. It’s the day when together we can make the world a little better.

Wordle · February 1, 2024 at 03:13

Make your language learning journey enjoyable and rewarding with Wordle, where the game becomes a dynamic classroom for expanding your vocabulary.

kadashika · February 2, 2024 at 08:54

Very good website, thank you for sharing.

Damien Leone · February 26, 2024 at 06:33

If you are looking for your trench coat this winter season. So let me tell you this season, this Fool Me Once Maya Stern Beige Trench Coat is very good and has been used in famous drama serials.

Kisuyda · March 9, 2024 at 02:45

I appreciate you providing the articles papa’s games. They were quite helpful.

marvin · April 25, 2024 at 02:16

great post best teen boy haircuts

Nikolas · June 6, 2024 at 08:42

I learned so much from this article. Thank you! Solar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *