fbpx

Alphonse, aan de kant! Hier komt de donatie knop!

Published by Victor van der Veen on

Heeft u Alphonse al ontmoet? Bij presentaties? Vakdagen? Of misschien is hij al bij u op kantoor geweest! Voor degene die hem niet kennen, (door exeptbasses) een filmpje:

Alphonse doet aan bla. Social media bla. Bla bla bla. Maar als het om donaties gaat verliest Alphonse het toch. Van wie? Van de oude en vertrouwde donatieknop!

De vergeten donatieknop
Pas vroeg iemand me om even te kijken naar het ontwerp van hun nieuwe website. Zag er prachtig uit! Mooi ontwerp, boordevol emotie, logische opbouw, goede integratie met de buitenwereld (lees Facebook, Youtube, Twitter etc.), maar… ik kon de donatie knop nergens vinden. De donatieknop bleek er uiteindelijke wel op te zitten, maar verstopt in het design. De bovenbalk was rood en daarin stond een rode donatieknop – niet te vinden dus.

Het moet knoppen
Dit deed me denken aan het belang van de donatieknop. We zijn druk bezig om onze sites 2.0 te krijgen, video’s te integreren, feeds op de site te plaatsen of emotie door beelden te creëren. Maar krijgt de donatieknop wel de aandacht die zij verdient? Hier volgen tips en trucs hoe je jouw donatieknop weer knoppend kan krijgen.

De kleur
Er is veel onderzoek gedaan wat voor effecten kleur heeft op emotie en respons. Rood laat bijvoorbeeld het hart sneller kloppen, doordat deze kleur het hersenaanhangsel stimuleert (dit onderdeel van je hersenen scheidt veel hormonen af).

Als je mensen tot actie wilt oproepen, is dus belangrijk goed na te denken over de kleur van de knop. Hieronder een overzicht, gemaakt door Web Wise Business News, van de meest gebruikte kleuren voor donatieknoppen en wat ze met ons doen:
Best colours for Call to Action

Oranje is dus de beste kleur voor een call to action. Of het nu doneer is, of wordt lid, dit is de kleur die je wilt. En je bent niet de enige! Kijk maar naar de 2 grootste online retailers:

Bol.com

Amazon:

Heb mijn eigen, zeker niet statistisch valide, onderzoekje gedaan. Heb bij tien bekende goede doelen gekeken wat voor kleur men gebruikt voor de donatieknop. Op slechts drie websites (WNF, Unicef en Greenpeace ) was de kleur van de donatieknop oranje!

Locatie, locatie, locatie
Mensen zijn gewoontedieren en dit geldt ook voor hoe men een website bekijkt. Veel websites hebben dan ook een vaste indeling: Logo links boven, navigatie over de hele breedte en donatie/koop knop rechtsboven. Dit is niet voor niets. Uit eyetracking onderzoek blijkt dat mensen kijken volgens een F patroon:

Het rechter plaatje is de ‘about us’ pagina, een pagina met veel tekst en niet te vergelijken moet de homepage (als het goed is). De linker is de resultaten pagina van Google. De middelste is het eyetrack resultaat van een e-commerce website.

Zoals je uit mijn kleurenbetoog kunt opmaken ben ik een grote fan van het wat webwinkels doen. Zij weten precies hoe je conversie kunt optimaliseren! Laat dat nu net het doel zijn van dit betoog: de donatieknop is super belangrijk voor je online conversie naar een gift. Zoals je op het middelste plaatje kunt zien, wordt rechtsboven juist goed bekeken: de plaats van de call to action. Ook zie je dit op veel e-commerce websites zoals amazon.com, bol.com, shoes.com of 123inkt.nl.

Help mee! Vul de questionnaire in en bewijs hoe belangrijk de donatieknop is!
Ik werk voor Niza/ActionAid. Onze donatieknop is belangrijk. Bijna 90% van de online donaties lopen via de donatieknop. Maar ik wil graag het definitieve bewijs leveren. Wil je meehelpen?

1. Klik hier
2. Vul de questionnaire in
3. Maak kans op het unieke (door mij ontworpen), “ik klik voor Oranje” t-shirt!

Het resultaat publiceer ik zo snel mogelijk hier op 101fundraising.


Victor van der Veen

Senior Consultant @ RaisingResults, the digital agency voor social good. He has a passion for online marketing and creating new online campaigns, with a focus on measuring online results. Victor is always looking for new online marketing possibilities.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *