fbpx

Het nieuwe doneren via mobieltje (NFC) in 2012

Published by Jordan van Bergen on

Op de achtergrond zijn diverse organisaties aan het bekijken hoe mobiele betaaloplossingen gebaseerd op Near Field Communication (NFC) technologie toe te gaan passen. Dit wordt ook wel aangeduid als contactloze betalingen.

Schrik je nu omdat er weer een nieuwe techniek aan zit te komen en deze blog weer naar een nerdy geek gehalte dreigt te gaan? Niet schrikken zou ik zeggen. Gewoon blijven lezen omdat deze techniek weleens een nieuwe vorm van doneren aan non-profits kan gaan betekenen. Wellicht is dit alles al realiteit in 2012!

NFC is een draadloze korte-afstand technologie die op meer en meer plaatsen wordt ingezet of ingezet gaat worden. Een voorbeeld: wanneer ik in een bus of trein stap bij een van de deelnemende vervoersbedrijven (in de toekomst) hoef ik alleen maar met mijn kaartje te zwaaien voor een NFC-lezer en het systeem haalt automatisch het tarief van mijn rekening en ik mag reizen.

Geen gedoe meer met kaartjes kopen en de vraag of je wel het goede kaartje hebt. Je stapt gewoon direct de bus of trein in zonder na te hoeven denken of en hoe je moet betalen? Je moet er alleen voor zorgen dat er voldoende geld op je apparaat staat. Zie dit dus als een prepaid tegoed waaruit het geld voor diverse aankopen wordt gehaald. NFC-chips zijn echter niet beperkt tot alleen identiteitsbewijzen en toegangskaarten. Ze worden nu al en steeds vaker ingebed in smartphones, portefeuilles, en andere draagbare apparaten. Gebruik van mobiele telefoons en smartphones met mobiele betalingen in winkels is een van de hot-tech verhalen waar veel bedrijven op gaan inzetten.

In 2012 moeten de eerste klanten gebruik kunnen maken van NFC. De verwachting is dat de techniek in 2015 goed zal zijn voor 110 miljard euro aan betalingen. De wereldwijde brancheorganisatie GSM Association (GSMA) werkt op dit moment aan een standaard zodat een goede afhandeling van transacties via de nieuwe techniek verzekerd kan worden. Apple zal naar verluidt onder meer NFC-technologie in de volgende release van de iPhone (versie 5) stoppen en Starbucks heeft eerder dit jaar al een dienst op basis van barcodes gelanceerd waarmee de bestellingen (koffie en broodjes) afgerekend kunnen worden.

Nu we weten wat het is gaan we kijken naar de non-profit wereld. Goede doelen kunnen binnenkort donaties ontvangen via betaalstations bij evenementen of via deur-aan-deur acties (collecte). De vrijwilligers die langs de deur gaan kunnen met een dergelijke NFC-lezer mensen laten doneren via hun mobieltje zonder dat er nog cash geld aan te pas komt. De vrijwilligers hoeven dus ook niet meer met geld op zak over straat te lopen en lopen dus minder risico om overvallen te worden en fraude door iemand die collecteert wordt ook veel moeilijker. Niet iedereen kan zo maar een NFC-lezer aanschaffen.

Maar het kan NOG mooier! Bedrijven zoals Vivotech en Nokia zijn al bezig met de ontwikkeling en marketing van slimme poster oplossingen. Deze posters laten gebruikers van mobiele apparaten informatie downloaden op hun toestel door deze in de buurt van een chip in de poster te houden. Als slimme poster technologieën worden uitgebreid en samengevoegd met mobiele betaaloplossingen kunnen goede doelen uiteindelijk zelfs geld werven via billboards en posters.

De donatie komt dus direct bij de organisatie binnen zonder dat er een extra actie van de kant van de donateur noodzakelijk is. Denk daarnaast aan een benefietavond waarbij genodigden via deze manier DIRECT geld doneren en niet alleen een toezegging doen die ze later niet waarmaken. SMS doneren is in mijn ogen een vervelende en zeer nare manier van betalen. De NFC mobiele betaaloplossingen kunnen hier weleens verandering in gaan brengen omdat mensen gewend zullen raken aan het betalen bij andere organisaties via NFC (denk aan de supermarkt) en dus ook makkelijker deze nieuwe betaalmethode zullen gebruiken om te doneren. Het is in ieder geval een stuk vriendelijker dan SMS doneren waarbij je allerlei codes moet insturen je moet abonneren op diensten.

Bij NFC zwaai je een keer voor een NFC-lezer en geef je aan of je wel/niet akkoord gaat met de afschrijving van het bedrag uit je prepaid te goed. NFC als een tool om fondsen te werven heeft dus in mijn ogen veel potentie.


Jordan van Bergen

Jordan is in het dagelijkse leven directeur van Stichting GeefGratis. Deze stichting doneert gratis te gebruiken internet diensten. In die hoedanigheid kom ik vaak in aanraking met nieuwe manieren van doneren. Dit soort nieuws probeer ik via dit blog en mijn gratis boek te delen met de NGO's in Nederland.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *