Missie en passie

Als ik terug denk aan de dag waarop mijn baan als fondsenwerver ook mijn passie en missie werd dan weet ik dat nog goed. Ik ging op mijn eerste dienstreis: India. Met privé voldoende vlieg- en verblijfsuren in het Verre Oosten op zak verheugde ik me op deze trip. De geur, de mensen, de drukte, de warmte, alles aan het Verre Oosten boeide me.

Uiteraard besefte ik me dat dit een heel andere ervaring zou gaan worden, ik was immers aan het werk. In een tijdsbestek van maar liefst 5 dagen moest ik alle verhalen en beelden voor onze “Zeg NEE tegen kinderarbeid” campagne zoeken en vastleggen. Een uitdaging.

En toen stond ik opeens nog geen  24 uur na mijn vertrek uit Den Haag op mijn slippers in een sloppenwijk. Ik probeer te begrijpen wat mijn Indiase vriend Ravi allemaal tegen me zegt maar ik moet de aanblik van deze armoede en de geur even verwerken. Ik weet de professionele modus gelukkig snel weer te vinden. Ik vraag, interview en fotografeer. De 5 dagen vliegen om, het verzamelde materiaal is top. Daar kan ik mee naar huis, daar kan ik fondsen mee werven.

Ik neem afscheid van alle lieve mensen die mij dagen hebben verzorgd en begeleidt. Ik stap weer in het vliegtuig naar Amsterdam. Blij om naar huis te gaan. En opeens voel ik 5 dagen straatkinderen indalen. Wat erg dat ik deze mensen in hun armoede moet achterlaten! De tranen biggelen over mijn wangen, ik heb het loeizwaar maar weet een ding heel zeker; als het aan mij ligt hoeft geen enkel kind op deze wereld meer zo te leven! Ik ben in de positie om er iets aan te doen en dat ga ik doen ook!

Ambassadeurschap

Ik merk dat ik door mijn passie voor dit werk geen enkele moeite heb mensen te overtuigen om ons te steunen. Ik vertel over mijn gesprekken met de straatkinderen, leg systemen uit laat de verbeteringen zien. Zo zouden al onze wervers de straat op moeten gaan, denk ik. The power of storytelling. Een paar jaar geleden al eens de openingssessie op het IFC.

En dus besluiten we onze Direct Dialogue partners uit te nodigen om met ons naar Sierra Leone af te reizen. Daar slaan we 2 vliegen in een klap; in Freetown kunnen we ze de sloppenwijken laten zien waar Cordaid Kinderstem actief is en op het platteland de geboorteklinieken van Cordaid Memisa. Onze partners zijn enthousiast. Ze zijn bereid om zelf hun reis te financieren. Met zorg kiezen we 3 vertegenwoordigers uit, van iedere leverancier 1 persoon. Zij moeten door dit bezoek de Cordaid ambassadeurs binnen hun eigen bedrijf worden. Voelen waarom we die donateurs zo ontzettend hard nodig hebben.

Investeren in je relaties

Loyaliteit, behoud, betrokkenheid, lifetime value; allemaal termen die we dagelijks hanteren als het onze donateurs betreft. Heel belangrijk. Wat mij betreft is het minstens zo belangrijk om deze termen eens los te laten op je samenwerkingspartners. Je leveranciers. Zij die in verschillende kanalen de tussenpersonen zijn die het contact tussen jou en de donateur mogelijk maken. Een kwaliteitsslag die minder investering kost en evengoed vruchten afwerpt!

Tijdens de reis worden er stevige gesprekken gevoerd over cultuurverschillen en de effectiviteit van onze hulp. De beelden, de mensen en de gesprekken doen verder hun werk. Na 5 zeer indrukwekkende dagen nemen we weer afscheid van Sierra Leone en onze nieuwe vrienden daar. Terug in Den Haag scheiden onze wegen zich weer. Ik ben tevreden. Ze hebben het gezien, gevoeld en beleefd. Weer 3 ambassadeurs erbij! Nu hopen dat het ook echte storytellers zullen worden.

Share Button
Hanneke Warrink (3 blogs on 101fundraising)

Been a fundraiser since 1992. Started at the Dutch Heartfoundation and worked there as a fundraiser/data analist for 12 years. Took a break for two years to broaden my horizon. Party catering, HR, catering equipment and so on... Decided to go back to fundraising in 2005 with Cordaid. Expanded Cordaid Kinderstem between 2005 and 2010. Now fundraiser for Cordaid Mensen in Nood.


Add your comment

XHTML : You may use these tags : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>Comments

 1. Hallo,

  Ik kan alleen maar beamen wat Hanneke hierboven neerzet. Wij hebben met Pepperminds nu drie keer zo een reis mee mogen maken. De een nog indrukwekkender dan de ander.

  Het traject naar de reis toe biedt het heel veel mogelijkheden om de performance van je medewerkers te verbeteren, zowel kwalitatief als kwantitatief maar ook voor kennisverbetering over het goede doel. Na de reis heb je niet alleen daadwerkelijke ambassadeurs, maar ook nog eens indrukwekkende verhalen en beeldmateriaal om te gebruiken in het vervolg van de projecten.

  Wat mij betreft een absolute aanrader.

  Hartelijke groeten,

  Terry van den Bemt
  Pepperminds

   — Reply
  • dank voor je reactie.Wat beretft de waarde van het erkennen van de wetenschap: voor de gemiddelde aardbewoner maakt het wellicht niet veel uit persoonlijk ga ik liever niet gezellig een biertje drinken met iemand die niet gelooft’ in wetenschap; ik hecht wel degelijk persoonlijk waarde aan intelligentie maar ik denk niet dat het een objectief criterium voor menselijke waarde hoeft te zijn. Een politicus (of zelfs een volledige politieke stroming) is echter een ander verhaal. Mijn punt, dat ik wellicht wat zwak maak, gaat met name om het volgende: als evolutie (absoluut 100% oncontroversieel in de wetenschap) volgens een politicus al onzin is, dan zegt dit iets over de algemene acceptatie van wetenschap door die politicus, dus ook hoezeer deze politicus zal luisteren naar klimaatwetenschappers die zeggen dat het belangrijk is om CO2 uitstoot te beperken, en immunologen die pleiten voor vaccinaties (daar is Perry overigens gelukkig wat beter in), en nog veel meer andere zaken. Ik ben het met je eens dat de politiek zou moeten gaan over het gebruik van de feiten, niet over het waarheidsgehalte ervan, maar dat is nou precies het probleem: politici als Perry, Bachmann, Santorum (en veel, veel meer) halen hun schouders op, en zeggen Tja, dat vind jij. Dat deze politici wegkomen met hun neerbuigend wegwimpelen van wetenschappelijke kennis heeft dan wel weer te maken met de mening van de man op straat : die brengt uiteindelijk immers de stem uit. Een intelligent persoon hoeft dan niet objectief beter te zijn, een intelligente samenleving is dat in mijn ogen wel.

    — Reply
 2.  — Reply
 3. Hi,
  Thanks to the wonders of Google Translate, I managed to get most of Hanneke’s blog post and Terry’s response…
  I’d be really interested to hear if there are any figures out there that measure the uplift in results after field visits. I can clearly see how they can translate into better results on the street (or door, etc) as well as the benefits for staff motivation and retention, but it would be great to have some hard figures to compare to the costs and resources involved…
  Dank u wel!
  David

   — Reply